• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
   

35 IMG 1133W czwartek 19 kwietnia 2018 r. odbyły się trzecie warsztaty kulinarne dla uczniów z internatu ZS 5. Na prośbę chłopców z kl. 3TB (stałych uczestników) pani Monika Lemko - Moniki Smakołyki przygotowała warsztaty z nauki przygotowania ciasta, farszu i lepienia pierogów ruskich.

Przygotowano trzy rodzaje ciasta, żeby porównać ich konsystencję, jak i końcowy smak. 1 – mąka+woda+sól, 2 – mąka+woda+jajo+sól, 3 – mąka+woda+sól+jogurt naturalny. Farsz do pierogów (ziemniaki, ser biały, podsmażona cebula na maśle) został nieco inaczej wyostrzony, bo pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz mieloną kozieradką.
Pani Monika pokazała 9 sposobów lepienia ciasta (a może i więcej), w sumie ulepiła ok. 15 pierogów, a pozostałe wyszły z rąk zdolnych kursantów. Jeden z chłopców z kl. 2TB, sklejał je na różne sposoby, z łatwością – zawodowo.
Wszystkich pierogów było ok. 200 szt., a podczas gotowania rozkleiły się tylko 4. (pewnie te pierwsze, w kształcie rogalików). Pierogi rozeszły się jak świeże bułeczki, szybko i z wielkim smakiem.

Dziękujemy za udział w warsztatach, za zaangażowanie i niepowtarzalną atmosferę.

 

   
   
© Zespół Szkół nr 5 w Sanoku