• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
   

53753633 2111475052277315 7831785332822507520 o 211147504561064914 marca 2019 roku w Zespole Szkół nr 5 w Sanoku odbył się II konkurs kulinarny „Ziemniaczane historie - ziemniak w kuchni irlandzkiej, niemieckiej, polskiej”Był to jeden z elementów upowszechniania efektów projektu: „Programu Operacyjnego projekt Ponadnarodowa mobilność kadry edukacji szkolnej”. W rywalizacji wzięło udział 12 dwuosobowych zespołów uczniów klas 8 i gimnazjalnych z powiatu sanockiego. Celem konkursu było rozwijanie uzdolnień oraz zainteresowań uczniów w dziedzinie gastronomii, poznanie zwyczajów kulinarnych innych narodowości, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów, kształtowanie wśród uczniów postawy uczciwej rywalizacji, nawiązywanie współpracy oraz wymiana doświadczeń pomiędzy szkołami oraz umiejętność pracy w zespole. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu potrawy (danie główne –zupa lub II danie) z wykorzystaniem surowca głównego czyli ziemniaka. Danie powinno nawiązywać do tradycji kuchennych jednego z państw wymienionych w tytule. Konkurs odbył się w dwóch turach po 6 zespołów. W tym czasie uczniowie mogli wziąć udział w warsztatach carvingu, które poprowadziła młodzież klas gastronomicznych z ZS nr 5 pod opieka pani Kariny Bieganowskiej. Dla wszystkich uczestników przygotowany został słodki poczęstunek.

 Nad przebiegiem konkursu czuwali jurorzy - nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Sabina Dziuba, nauczyciel WF o podwyższonej wrażliwości sensorycznej Bernard Sołtysik oraz Monika Lemko nauczycielka WF, prywatnie blogerka kulinarna „Moniki Smakołyki ”. Oprócz walorów smakowych, oceniali również wygląd estetyczny dania, pomysłowość w komponowaniu składników oraz umiejętność pracy w zespole.

Jury miało bardzo trudne zadanie, w wybraniu najlepszych dań. Poziom konkursu był na wysokim poziomie, młodzież wykazała się nie tylko imponującymi umiejętnościami kulinarnymi, lecz także niezwykłą kreatywnością oraz świetną organizacją pracy na swoich stanowiskach. Pomimo rywalizacji, panowała luźna, sympatyczna i radosna atmosfera. Taki klimat z pewnością przeniósł się na smak udanych potraw.

Po burzliwych naradach przydzielone zostały miejsca. Każdy z uczestników konkursu otrzymał atrakcyjne nagrody, które ufundowane zostały przez PRYMAT, MPM produkt, EWĘ WACHOWICZ oraz blogerkę „Moniki Smakołyki”. Produkty na konkurs zakupione zostały przy wsparciu Kauflanu oraz ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój.

Wyniki:

I miejsce  - Szkoła Podstawowa w Strachocinie

kuchnia polska - „Placuszki ziemniaczane pikantne z sosem przyprawowym”

  • Paulina Cecuła
  • Emilia Rodzinka

II miejsce  - Szkoła Podstawowa w Pakoszówce

kuchnia polska – „Placki ziemniaczane z gulaszem”

  • Maya Dżugan
  • Rafał Piecuch

III miejsce  - Szkoła Podstawowa nr  4 w Sanoku

kuchnia polska – „Kluski białe z jarmużem, wędzonym pstrągiem w sosie kremowo pikantnym”

  • Agnieszka Łągawa
  • Paulina Tomczewska

IV miejsce  - Szkoła Podstawowa w Trepczy

kuchnia polska – „Knedle ze śliwkami”

  • Sandra Chytła
  • Patrycja Ćwian

V miejsce  - Szkoła Podstawowa nr  1 w Sanoku

kuchnia polska – „Babka ziemniaczana”

  • Amelia Wojnakowska
  • Anna Mazur

VI miejsce  - Szkoła Podstawowa nr  1 w Sanoku

kuchnia polska – „Placki z gotowanych ziemniaków z indykiem i warzywami”

  • Natalia Tomkiewicz
  • Patrycja Wolanin

VII miejsce  - Szkoła Podstawowa nr  8 w Sanoku

kuchnia irlandzka – „Ziemniaki  pieczone po irlandzku”

  • Julia Dudek
  • Monika Miazga

VIII miejsce  - Szkoła Podstawowa w Myczkowie

kuchnia polska – „Pierogi leniwe”

  • Piotr Matuszewski
  • Daniel Młynarczuk

z aktywny udział 

 

Zespół Szkół w Bukowsku

kuchnia polska – „Kluski ziemniaczane z sosem czosnkowym i fit frytkami”

  • Magdalena Gembuś
  • Oliwia Mikołajek

Szkoła Podstawowa w Besku

kuchnia polska – „Złociste ziemniaki z filetem z kurczaka i sosem pieczarkowym”

  • Kacper Kot
  • Emilia Kostka

Szkoła Podstawowa nr 2 w Sanoku

kuchnia polska – „Ziemniaczki z grilla w boczku”

  • Rafał Koczera
  • Szymon Kucaba

Zespół Szkół w Nowotańcu

kuchnia niemiecka – „Sałatka ziemniaczana z boczkiem, sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym”

  • Aleksandra Zarycka
  • Mariola Majka

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie, smaczne i pomysłowe dania i życzymy dalszych sukcesów i przygód kulinarnych.

W imieniu organizatorów serdecznie dziękujemy pani Agnieszce Jakobik, Beacie Dydek za pomoc przy organizacji konkursu. Dyrekcji ZS nr 5 za wsparcie i możliwość realizowania ciekawych szkolnych projektów.

SPONSORZY: PRYMAT, MPM produkt, Ewa Wachowicz, Moniki Smakołyki, Kaufland .

Zdjęcia wykonali uczniowie klasy 2TZ - Technik fotografii i multimediów  ZS nr 5 w Sanoku.

   
   
© Zespół Szkół nr 5 w Sanoku