• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
   

Innowacja w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych

Carving w Cateringu

Carving to sztuka tworzenia owocowych i warzywnych dekoracji wywodząca się z krajów azjatyckich, a według najbardziej popularnej teorii z Tajlandii.

Na początku XXI wieku pojawiła się ona również Polsce i rozwija się coraz dynamiczniej. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki.

Carving w Cateringu - to zajęcia innowacyjne, podczas których młodzież poznaje
i doskonali tajniki rzeźbienia w owocach i warzywach. Podczas zajęć młodzież pod okiem doświadczonej osoby może poznawać tajniki tej sztuki uczestniczyć w zajęciach mających na celu nabycie i doskonalenie tej umiejętności. Wystarczą chęci, aby zdobyć większe doświadczenie w nowej, dynamicznie rozwijającej się gałęzi gastronomii, a warto, bo przecież każde jedzenie powinno być nie tylko smaczne, ale także ładnie wyglądać. Wykorzystując sztukę carvingu można przygotować pojedyncze rzeźby, które ozdobią stoły podczas imprez lub przygotować całe kosze z rzeźbionymi owocami i warzywami, aby stanowiły prezent - atrakcyjne upominki dla gości.

   
   
© Zespół Szkół nr 5 w Sanoku