Uroczysta gala z okazji Światowego Dnia Wolontariusza
- Szczegóły
- Autor: Renata Grześków
Wolontariuszki z Zespołu szkół nr 5 w Sanoku wraz z opiekunkami panią Aneta Zaleska oraz Renatą Grześków uczestniczyły w uroczystej gali z okazji Światowego Dnia Wolontariusza. Nasze uczennice Sylwia Dżugan Emilia Szymankiewicz otrzymały nagrody za udział w konkursie literackim a szczególnie wyróżnienie otrzymała Madzia Moskal. Wielkie brawa dla organizatorów ZSnr1 w Sanoku, prowadzących Wojtek Pajestka, Artur Andrus oraz wyrazy szacunku i gratulacje dla Założycielki Powiatowego Centrum Wolontariatu Czesława Kurasz
Czytaj więcej: Uroczysta gala z okazji Światowego Dnia Wolontariusza
Rozstrzygnięcie Ogólnopolskiego Konkursu Fotograficznego POWER foto.
- Szczegóły
- Autor: WW

Współpraca
- Szczegóły
- Autor: Sabina Dziuba
W ramach współpracy między zawodami Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Technik fotografii i multimediów, uczniowie pierwszej grupy, klasy 3 TZ przygotowali podczas zajęć „Sporządzanie potraw i napojów” kilka różnych tematycznie potraw, które następnie zostały przy pomocy profesjonalnego sprzętu sfotografowane przez uczniów klasy 3 TZN. Następnie Ci sami uczniowie w ramach zajęć „Cyfrowej obróbki obrazu” przygotowali zdjęcia do publikacji pod opieką Pana Grzegorza Bednarza. Końcowe efekty współpracy prezentujemy poniżej.
Staże w Irlandii dobiegły końca
- Szczegóły
- Autor: Renata Grześków, Marta Tarnawczyk
Grupa 40 uczniów Zespołu Szkól nr5 w Sanoku zakończyła staże zagraniczne w Irlandii.
Nasi uczniowie odbywali praktyki w zawodach Technik Usług Fryzjerskich, Technik Fotografii i multimediów, Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik budownictwa.
Praktykanci podnosili własne
kompetencje językowe, poznawali różne stanowiska pracy rozwijali własną kreatywność oraz mieli możliwość poznać kulturę irlandzką.
Staż zagraniczny w Irlandii umożliwił naszym uczniom rozwój zawodowy, który przyniósł im wiele korzyści. Uczniowie byli bardzo zadowoleni wymieniali się własnymi doświadczeniami, gdyż praktyki odbywali w różnych zakładach pracy. Po zakończonej pracy wracali do swoich domów tam, też mieli możliwość poznania i obserwowania codziennego życia rodzin irlandzkich.
W czasie wolnym były zorganizowane wycieczki na Klify, wodospad w górach, wycieczki te sprawiły wiele radości , Wszyscy byli pod dużym wrażeniem, gdyż nie każdego dnia ma się możliwość oglądania takich widoków. Znalazł się również czas na pamiątkowe zakupy.
Na zakończenie stażu uczestnicy otrzymali Certyfikaty.
Zdrowi ,cali i zadowoleni Wszyscy wrócili do kraju.
Opiekunowie :
Renata Grześków, Eliza Wojnicka
Marta Tarnawczyk, Maria Szurek
Młodzież internatu dla Sanitasu
- Szczegóły
- Autor: Małgorzata Hnat

Dwuetapowy konkurs fryzjerski:,,Od tonsora do Cierplikowskiego – najwybitniejsze postacie w historii fryzjerstwa oraz ich wpływ na rozwój rzemiosła i sztuki fryzjerskiej’’
- Szczegóły
- Autor: Joanna Grzebień
W Zespole Szkół nr 5 w Sanoku odbył się konkurs fryzjerski ,,Od tonsora do Cierplikowskiego – najwybitniejsze postacie w historii fryzjerstwa oraz ich wpływ na rozwój rzemiosła i sztuki fryzjerskiej’’, w którym brali udział uczniowie klas: 3 A oraz 3AN.
Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym etapie uczniowie w ciągu 45 minut wykonywali zadania sprawdzające znajomość faktów z życia wybitnych postaci świata fryzjerstwa żyjących na przestrzeni wieków oraz ich bogatego dorobku mającego nieoceniony wpływ na rozwój fryzjerstwa. Karta konkursowa zawierała rozmaite ćwiczenia: test wielokrotnego wyboru, tekst do uzupełnienia brakujących wyrazów, zadanie polegające na przypisaniu zdjęć fryzur konkretnym stylistom itp.
Drugi etap konkursu polegał na wykonaniu projektu fryzury damskiej inspirowanej twórczością najwybitniejszego fryzjera - Antoniego Cierplikowskiego, zwanego ,,Królem fryzjerów – fryzjerem królów’’. Uzyskane efekty wybranych uczniów drugiej części konkursu można zobaczyć na załączonym zdjęciu.
Najlepsze wyniki uzyskali następujący uczniowie i zajęli kolejno I, II i III miejsce:
Jakub Hostyński – uczeń klasy 3AN
Kamila Banasiewicz – uczennica klasy 3AN
Ilona Matuszek – uczennica kl. 3A
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział w konkursie.
Zwycięzcom gratulujemy uzyskanych wyników oraz życzymy dalszych sukcesów.
Sukces uczennicy w konkursie fotograficznym.
- Szczegóły
- Autor: WW
W dniu 18 listopada 2021r. miał miejsce wernisaż wystawy pokonkursowej „Fotografowanie moją pasją”. Konkurs jest cykliczną imprezą organizowaną przez ODK Puchatek w dwóch tematach: 1.Natura i krajobraz i 2.Człowiek i różne przejawy jego życia. W drugim temacie nasza uczennica w zawodzie technik fotografii i multimediów Daria Burnat zdobyła Grand Prix (oraz pierwsze miejsce innym zdjęciem). Jej zdjęcie zachwyciło komisję, która jednogłośnie przyznała to wyróżnienie. Również prace innych naszych uczniów zostały zauważone: pierwsze miejsce zdobył Michał Niemiec, drugie miejsce – Karol Woźniak, wyróżnienie - Wiktoria Sypuła. Pozostali uczniowie, których zdjęcia zostały zakwalifikowane na wystawę pokonkursową to: Wiktoria Suwała, Liliana Żywicka i Joanna Bielecka. Wszyscy wyżej wymienieni uczniowie uczą się w zawodzie technik fotografii i multimediów.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Tutaj możecie zobaczyć tylko kilka zdjęć, katalog i krótką relację z wernisażu, a ODK Puchatek (ul. Traugutta 9, Sanok) zaprasza na wystawę pokonkursową do 2 grudnia 2021r.
I Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarnym - rozstrzygnięcie 22.11.2021 r.
- Szczegóły
- Autor: Monika Lemko
Gratulacje!
I Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarnym - rozstrzygnięcie 22.11.2021 r.
Mamy „cieplutkie” informacje, że w konkursie organizowanym przez Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp", nasze uczennice Zuzanna Błaszak oraz Paulina Gawrecka z kl. 3 TZ zajęły 4 miejsce ex aequo razem z Technikum „Lider” w Lublinie (miejsca 3 nie przyznano). Koordynatorem dziewczyn była Pani Sabina Dziuba.
W konkursie startowało 71 drużyn z różnych miejscowości w Polsce i dziewczyny otrzymały 37 pkt na 40 możliwych do zdobycia. Do wymarzonego I miejsca zabrakło tylko 2 pkt.
Widać więc, że konkurs był na wysokim poziomie a nasze uczennice swoją pasją i zainteresowaniami pokazały, że stać je na wiele. Ich potrawy zostaną zaprezentowane w okazjonalnym albumie, który również otrzymają, jako pamiątkę po konkursie wraz z innymi nagrodami.
Zadaniem konkursu było przygotowanie przez zespół dwuosobowy młodych kucharzy, w szkolnej pracowni dwóch potraw w tym jedną autorską, a drugą - wybraną spośród 10 potraw wskazanych przez Organizatora.
Pomoc i zdjęcia Monika Lemko – ‘Moniki Smakołyki’.
Rolada z karpia w wytrawnym wydaniu
Rolada z pesto, chipsami i pesto z przepisu zaproponowanego przez organizatorów na stronie Pan Karp – OtoKarp, została przygotowana, a forma podania jest uczennic improwizacją. Przystawka nie tylko intryguje ciekawym wyglądem, ale przede wszystkim ujmuje fantastycznym smakiem. To prawdziwa karpiowa rewolucja smaku. Całość jest prosta do wykonania, a efekt jest fantastyczny, jest to zaskakujące połączenie składników, które idealnie smakowo współgra. Takie danie z pewnością nadaje się na przyjęcia.
Pierogi z karpiem i grzybami limonkową nutą
Pierogi z karpia, grzybów, z chrupiącymi pistacjami z wyczuwalną nutą limonki i Kaffiru, podane z oliwą koperkową, to absolutnie przepyszne danie, które zabiera kubki smakowe w niesamowitą kulinarną podróż. Obok tego dania nie można przejść obojętnie!
Ta nietuzinkowe pierogi będą doskonałe na codzienny obiad, także na kameralne, eleganckie przyjęcie, ale również na wigilię. Idealna o każdej porze roku, dla wszystkich wielbicieli niecodziennych, zaskakujących smaków karpia.
Jeszcze raz GRATULUJEMY!
Czytaj więcej: I Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarnym - rozstrzygnięcie 22.11.2021 r.
Szkolny Konkurs Kulinarny - Apetycznie i stylowo, danie mączne wegetariańskie
- Szczegóły
- Autor: Monika Lemko
Dnia 18.11.2021 roku w ZS nr 5 odbył się konkurs kulinarny, w którym udział 12 dwuosobowych zespołów uczniów naszej szkoły, większości klas gastronomicznych.
Celem konkursu było rozwijanie uzdolnień oraz zainteresowań w dziedzinie gastronomii, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów, kształtowanie wśród postawy uczciwej rywalizacji, oraz umiejętność pracy w zespole. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy, dania głównego, wegetariańskiego wykorzystaniem surowca, czyli dowolnej mąki, oraz przypraw firmy Appetita. Smak i Styl.
Konkurs odbył się w trzech turach po 4 zespoły.
Nad przebiegiem konkursu czuwały jurorki - nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Sabina Dziuba , nauczycielka historii o podwyższonej wrażliwości sensorycznej Agnieszka Jakobik oraz Monika Lemko nauczycielka WF, prywatnie blogerka kulinarna Moniki Smakołyki. Oprócz walorów smakowych oceniały również wygląd estetyczny dania, pomysłowość w komponowaniu składników oraz umiejętność pracy w zespole.
Jury miało bardzo trudne zadanie, w wybraniu najlepszych dań. Poziom konkursu był na wysokim poziomie, młodzież wykazała się nie tylko imponującymi umiejętnościami kulinarnymi, lecz także niezwykłą kreatywnością oraz świetną organizacją pracy na swoich stanowiskach. Pomimo rywalizacji, panowała luźna, sympatyczna i radosna atmosfera. Taki klimat z pewnością przeniósł się na smak udanych potraw.
Po burzliwych naradach przydzielone zostały miejsca.
Czytaj więcej: Szkolny Konkurs Kulinarny - Apetycznie i stylowo, danie mączne wegetariańskie
"Pomoc dla Seniora"
- Szczegóły
- Autor: Renata Grześków
Uczniów i nauczycieli ZS.nr5 w Sanoku nie trzeba zachęcać do okazania wsparcia i dobroci. Po raz kolejny pokazali ,że warto pomagać. Dzięki zaangażowaniu wielu osób udało się zebrać produkty chemiczne i spożywcze, które zostały przekazane do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sanoku. Radość na twarzach darujących jest największą zapłatą Dziękujemy Wszystkim nauczycielom, wychowawcy OHP i uczniom zaangażowanym w akcje "Pomoc dla Seniora" Pedadog R.G i M.H
Startujemy w konkursie.
- Szczegóły
- Autor: Sabina Dziuba
W dniu dzisiejszym uczennice klasy 3 TZ Paulina oraz Zuzanna podjęły wyzwanie i wystartowały w konkursie pod tajemniczym tytułem „Pan Karp” Pracy było moc głowy parowały od pomysłów, a efekty prezentujemy na zdjęciach. Podziękowania dla Pani Moniki Lemko, która służyła cennymi uwagami podczas wykańczania potraw i wykonała wyjątkowe zdjęcia. Jest to istotne, ponieważ oprócz receptury i opisu wykonania fotografie będą podstawą do oceny włożonego wysiłku podczas konkursu. Opiekę merytoryczną podczas konkursu sprawowała Pani Sabina Dziuba.
Życzymy powodzenia.
Zajęcia modułowe - sporządzanie ciast
- Szczegóły
- Autor: Sabina Dziuba
Po powrocie z miesięcznej praktyki młodzież I grupy klasy 3 TZ z werwą zabrała się do przygotowywania słodkości podczas zajęć z przedmiotu Sporządzanie potraw i napojów. Na rozruch poszło ciasto biszkoptowe. Po zapoznaniu się z zasadami przygotowania ciasta biszkoptowego na pierwszych zajęciach przygotowane zostały ranty biszkoptowe. Znając zasady sporządzania kremów gotowanych na tych samych rantach przygotowaliśmy ciasta przekładane kremem z galaretką i dowolnymi owocami. Kolejny krok to nieco trudniejsze rolady z kremem na zimno. Było troszkę zabawy (kremy nie chciały tężeć … a wszystkim się spieszyło) ale efekt końcowy był. Ponieważ ciasta musiały postać w lodówce kilka godzin efekty w postaci porcji ciasta zostały wykonane przez uczniów przy kawce.
Strona 10 z 65