NA ROK SZKOLNY
2024/2025
Udany występ naszych uczniów w okręgowej Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych.
- Szczegóły
- Autor: Krzysztof Hydzik
5 marca 2022 r. odbyła się w Rzeszowie jubileuszowa XXXV edycja Olimpiady Wiedzy
i Umiejętności Budowlanych. W stawce 92 uczniów z województw: podkarpackiego i małopolskiego Łukasz Malec (4TB) zajął wysokie 10 miejsce zdobywając 41 punktów. Do awansu do etapu centralnego olimpiady, zabrakło Łukaszowi zaledwie 2 punktów. Przypomnijmy, że w ubiegłym roku Łukasz uplasował się na 8 miejscu i z dorobkiem 42,5 pkt uzyskał Finalisty Etapu Centralnego Olimpiady. Zdobyty tytuł zwolnił go z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz zapewnił mu wstęp na każdą uczelnię techniczną w Polsce o profilu budowlanym bez postępowania kwalifikacyjnego.
W zawodach ponadto reprezentowało nas dwoje uczniów z klasy 3TB: Paulina Prokop oraz Mikołaj Wanke, którzy zajęli odpowiednio 67 i 72 miejsce. W klasyfikacji drużynowej w stawce 19 szkół, dzięki zdobytym punktom, zajęliśmy 14 miejsce. Trzeba jednak zaznaczyć, że drużyny wielu szkół składały się z 5 i więcej uczniów, co przekładało się na lepszy wynik. Paulina i Mikołaj będą mieli szansę lepiej wypaść w następnej edycji olimpiady. Ze względu na pandemię, zawody odbywały się w dwóch salach
z zachowaniem reżimów sanitarnych. Olimpiada składała się z dwóch dwugodzinnych części. Pytania swoim zakresem obejmowały: technologię i organizację budownictwa, kosztorysowanie, konstrukcje budowlane, wytrzymałość materiałów, mechanikę budowli, projektowanie architektoniczne, historię architektury, rysunek techniczny, fizykę budowli oraz matematykę. Jak widać zakres wiedzy objęty olimpiadą jest szeroki, dlatego tym bardziej trzeba docenić osiągnięte wyniki. Do zawodów przygotował uczniów mgr inż. Krzysztof Hydzik. Aby osiągnąć dobry wynik na olimpiadzie, trzeba się systematycznie uczyć. Zapraszam zainteresowanych uczniów do zajęć przygotowawczych do przyszłorocznej edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Budowlanych.
Wielki sukces sportowy osiągnął uczeń klasy 1 TZ
- Szczegóły
- Autor: Małgorzata Bączar
Wielki sukces sportowy osiągnął uczeń klasy 1 TZ, Szymon Hostyński. Wielki sukces sportowy osiągnął uczeń klasy 1 TZ, Szymon Hostyński. W Mistrzostwach Polski Młodzików w łyżwiarstwie szybkim w Tomaszowie Mazowieckim Szymon zwyciężył we wszystkich biegach i zdobył komplet złotych medali na 500, 1000, 1500, 3000 m, w biegu masowym oraz w biegu drużynowym wraz z kolegami klubowymi z SKŁ Górnik, Sanok. Za zwycięstwo w wieloboju i zdobycie tytułu Mistrza Polski Młodzików został nagrodzony "Srebrną Łyżwą", głównym trofeum w tych zawodach. Wielkie gratulacje dla Szymona.
Kurs III stopnia w zawodzie fryzjer.
- Szczegóły
- Autor: Grzegorz B
Dnia 28 lutego 2022r. o godz. 8’00 rozpoczyna się kurs III stopnia w zawodzie fryzjer (sala 02).
FRYZURA ROMANTYCZNA Z RÓŻNYCH PERSPEKTYW
- Szczegóły
- Autor: Joanna Grzebień
Fryzjerzy niejednokrotnie stoją przed trudnym wyzwaniem, aby stworzyć niepowtarzalne fryzury wprowadzające w nostalgiczną aurę podczas romantycznych spotkań dwojga zakochanych z okazji rocznicy ślubu, walentynek, kolacji przy świecach itp. Chcąc uzyskać oczekiwany efekt wykonują oni swobodne upięcia, luźne sploty, proste warkocze, różnych rozmiarów delikatne loki i fale – lekkie, pełne uroku formy charakterystyczne dla fryzur romantycznych. Fantazyjne uczesania doskonale współgrają z subtelnymi dodatkami : opaskami do włosów, wstążkami wplecionymi w pojedyncze pasma, kwiatami wkomponowanymi w uformowany splot czy kok, różnych rozmiarów krwistoczerwonymi sercami wyraźnie podkreślającymi charakter stylizacji i oddającymi romantyczny nastrój.
Zapraszamy do obejrzenia galerii fryzur romantycznych stanowiącej zbiór uczesań walentynkowych, wieczorowych oraz ślubnych wykonanych przez adeptów fryzjerstwa naszej szkoły. Uczniowie klas: I TB, II TF, III TF, III TFN, I FW, III A oraz III AN w celu zaprezentowania całkowitej stylizacji fryzjerskiej przedstawiają każde uczesanie z różnych perspektyw: przodu, tyłu, lewego i prawego profilu.
Ubijamy, ucieramy … czyli ciąg dalszy sporządzania ciast!
- Szczegóły
- Autor: Sabina Dziuba
Ubijamy, ucieramy … czyli ciąg dalszy sporządzania ciast!W tym tygodniu prezentujemy zdjęcia (ciastka zjedzone) z zajęć podczas, których uczniowie 1 grupy klasy 3 TZ sporządzali eklerki z kremem śmietanowym oraz mini Pavlovą z owocami. Jak wyglądał efekt końcowy można zobaczyć na zdjęciach (dziękujemy koleżankom i kolegom z klasy 3 TZ), a zapach zwabił kilka osób i ciastka do domu nie dojechały.
Czytaj więcej: Ubijamy, ucieramy … czyli ciąg dalszy sporządzania ciast!
Galeria zdjęć transformacji fryzjerskich:,,Niezwykłe metamorfozy – fryzury przed i po’’
- Szczegóły
- Autor: Joanna Grzebień
Uczniowie klas: 3TF, 3A, 3AN kształcący się w zawodzie technik usług fryzjerskich oraz fryzjer pragną zademonstrować efekty zmian, które wprowadzili we fryzurach damskich i męskich wykazując się nieprzeciętnymi umiejętnościami w zakresie strzyżenia, zabiegów koloryzacji oraz nietrwałego odkształcania włosów. Adepci fryzjerstwa zapraszają zatem do obejrzenia kolekcji zdjęć stanowiących zestawienie fryzur przed dokonaniem modyfikacji z uczesaniami stanowiącymi rezultat działań o złożonym przebiegu technologicznym z wykorzystaniem wielorakich technik. Taki sposób prezentacji umożliwia ocenić trafność doboru fryzury z uwzględnieniem wszystkich niezbędnych czynników oraz dowodzi o nieocenionej roli fryzjera w uwydatnianiu atutów urody oraz ewentualnej korekcie niedoskonałości za pomocą perfekcyjnie wykonanych oryginalnych stylizacji fryzjerskich.
Gramy z WOŚP!!! ❤️
- Szczegóły
- Autor: Renata Grześków
Życzenia Świąteczne
- Szczegóły
- Autor: Grzegorz B
Już siódmy raz Anioły Nadziei dotarły do chorych
- Szczegóły
- Autor: Małgorzata Hnat
Już siódmy raz Anioły Nadziei dotarły do chorych ,tym razem na oddział onkologii i jednocześnie oddział covid w Brzozowie, oraz na kardiologię w Sanoku gdzie przebywają chorzy którzy szczególnie ciężko przechodzą zakażenie covid.
Czytaj więcej: Już siódmy raz Anioły Nadziei dotarły do chorych
Z pomysłem na karnawał!
- Szczegóły
- Autor: Sabina Dziuba
W ostatnim tygodniu zajęć w szkole uczniowie 1gr/3TZ uczyli się zasad sporządzania ciasta francuskiego. Poznali i ćwiczyli różne sposoby formowania wyrobów z ciasta francuskiego. Takie wyroby można przygotować jako zakąski podczas sylwestra lub karnawałowych spotkań. Jako nadzienie można wykorzystać owoce, masy (makową, serową) lub wytrawne nadzienia z kapusty, mięsa, pieczarek, szpinaku, pesto, itp.
Maraton Pisania Listów 2021Maraton Pisania Listów 2021
- Szczegóły
- Autor: Agnieszka Jakobik
Dzięki wielkiemu zaangażowaniu całej uczniowskiej i nauczycielskiej społeczności napisaliśmy 1409 listów (również w języku angielskim). Redagowaliśmy listy w obronie więźniów sumienia wybranych przez Amnesty International. W ten sposób wyraziliśmy swoje poparcie dla osób, których prawa zostały w różny sposób złamane.W dniach od 29 listopada do 10 grudnia pisaliśmy tradycyjne listy w obronie osób prześladowanych w różnych krajach na całym świecie oraz podpisaliśmy niezliczoną ilość petycji on-line. Wszystkim osobom zaangażowanym w tegoroczny Maraton Pisania Listów serdecznie dziękujemy.
Świąteczne przygotowania
- Szczegóły
- Autor: Sabina Dziuba
Świąteczne przygotowaniaCo raz bliżej święta i w pracowni również robi się świątecznie. Uczniowie I grupy klasy 3 Tż, w ramach przedmiotu „Sporządzanie potraw i napojów” przygotowali kolorowe pierniczki, które ozdobią domowe choinki. Do skosztowania były również pierniki ucierane, przygotowywane metodą ciast biszkoptowo –tłuszczowych. Zapach nastrajał do świąt i w pracowni zrobiło się gwarno. Uczniom klasy 3 Tz (technik fotografii i multimediów) pod opieką Pani Lucyny Żak dziękujemy za przygotowanie świątecznych fotografii naszej pracy oraz ciast.
Strona 17 z 74