W czwartek 17.10.2014 r. w ramach programu „Szkoła Promująca Zdrowie” oraz obchodów „Dni Walki z Głodem i Ubóstwem”, które przypadają na 16 i 17 października, w Szkole Podstawowej nr 6 w Sanoku odbyły się warsztaty kulinarne, „Zero Waste – Nie marnuję, wykorzystuję". Do ich przeprowadzenia została zaproszona pani Monika Lemko, blogerka Moniki Smakołyki, której pomogli uczniowie z 2 klasy Technik żywienia i usług gastronomicznych naszej szkoły pod opieką pani Kariny Bieganowskiej.
Warsztaty miały na celu wykorzystanie resztek, takich jak: suszone daktyle, morele, rodzynki, żurawinę, orzechy, pestki słonecznika, biszkopty, herbatniki, wiórki kokosowe, kakao oraz banany do przygotowania zdrowych przekąsek. Uczniowie klas 4 i 5, w dwóch grupach przygotowali zdrowe przekąski: Kule Mocy oraz Zdrowe Batony.
Dzieci z wielkim zaangażowaniem wzięły udział w warsztatach, podczas których dowiedziały się, co znaczy Zero Waste. Jak można samemu przygotować zdrowe słodkie przekąski, które zastąpią batony w kolorowych opakowaniach, te dosładzane cukrem i z dużą ilością tłuszczu.
Chociaż niektóre z dzieci nie jadły wcześniej bakalii, to po spróbowaniu przygotowanych przez siebie smakołyków, stwierdziły, że są pyszne.
Pamiętajmy!
To od Was rodzice w dużej mierze zależy zdrowie dzieci i młodzieży. Od najmłodszych lat wpływajcie na wyrobienie w nich zdrowych nawyków, nie tylko w jedzeniu, ale i w stylu życia.
Dziękujemy za zaproszenie pani Grecie Lubienieckiej-Jakiel.
Filmik z warsztatów
https://www.facebook.com/100089642050199/videos/1572417437029998