Dni Erasmusa 2024 były okazją dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych do lepszego poznania krajów Europy i kuchni, z których te kraje słyną.
Na lekcji języka angielskiego zawodowego pod kierunkiem nauczyciela, p. Aliny Dulęby uczniowie klasy 3TZ tworzyli wspólną prezentację przy pomocy narzędzia Padlet. Indywidualnie, w parach i grupach trzyosobowych uczniowie szukali informacji o daniach Hiszpanii, Portugalii, Niemiec, Włoch i Francji. Wymienione kraje to siedziby instytucji goszczących kadrę Zespołu Szkół nr 5 na kursach zagranicznych dwóch projektów europejskich
w ramach akredytacji: 2020-1-PL01-KA120-SCH-000095685 programu Erasmus+. Wyszukane informacje oraz zdjęcia potraw posłużyły do opracowania kulinarnej mapy Europy.
Zdjęcia, przepisy oraz informacje w języku polskim i/lub angielskim przygotowane przez uczniów można odnaleźć na mapie.
https://padlet.com/al_d/culinary-travels-around-europe-mlw1p0nf2s2vfid2