Projekty realizowane w ramach programu Kapitał Ludzki
Fotografie z zajęć:
1. Kurs barmańsko-kelnerski.
2. Doskonalimy nasze umiejętności zawodowe
Sanok, 04. 10. 2010r.
Utworzenie Szkolnego Centrum Innowacji Zawodowych ( SCIZ )
Na spotkaniu Koordynatora projektu Elżbiety Kokoszki z nauczycielami przedmiotów teoretycznych zawodowych deklarujących udział w projekcie „SZOK i innowacje zawodowe w Zespole Szkół nr 5 w Sanoku” powołano Szkolne Centrum Innowacji Zawodowych (SCIZ) w składzie:
- Sabina Dziuba
- Beata Dydek
- Grażyna Węgrzyńska
- Jolanta Rygiel
- Aleksandra Zoszak
Wyłoniono lidera, którym została p. Sabina Dziuba
Przedstawiono działania SCIZ zgodne z harmonogramem projektu.
- Opracowanie zasad funkcjonowania SCIZ
- Opracowanie programów autorskich do zajęć warsztatowych przewidzianych w projekcie.
W naszej szkole realizowany jest projekt. „SZOK ( Szkolny Ośrodek Kariery ) i innowacje zawodowe w zespole Szkół nr 5 w Sanoku dofinansowany z programu POKL Priorytet IX Działanie 9.2.
Projekt jest adresowany wyłącznie do uczniów Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej.
Działania w ramach projektu:
· konsultacje z doradcą zawodowym dla zainteresowanych uczniów w ramach Szkolnego Ośrodka Kariery
Warsztaty
Asertywność próbą pokonania barier na rynku pracy
prowadzone przez p. Annę Florko Przybylską
Program adresowany jest do osób, które chcą w sposób świadomy i zaplanowany kierować swoim życiem zawodowym. Celem programu jest nauka realizacji ważnych celów życiowych, umiejętność obrony własnych praw, budowanie poczucia własnej wartości poprzez podnoszenie samooceny, zmiana błędnych wyobrażeń i stereotypów związanych z płcią
2 grupy –12 osób – 10 godzin
Autoprezentacja a stres –
prowadzone przez p. Annę Florko Przybylską
Program ma na celu dostarczenie niezbędnej wiedzy o stresie oraz zwiększenie umiejętności radzenia sobie z nim. Celem programu jest ponadto rozwijanie technik autoprezentacji i umiejętności świadomego kształtowania wizerunku potrzebnego do efektywnego poruszania się na rynku pracy.
2 grupy – 12 osób – 15 godzin
Ja na rynku pracy
prowadzone przez p. Grażynę Węgrzyńską
Warsztaty adresowane przede wszystkim do uczniów klas kończących w tym roku szkolnym naukę. Zajęcia mają na celu przygotowanie uczestników do odpowiedzialnego podejmowania decyzji zawodowych, wykształcenie elastycznego reagowania na potrzeby rynku pracy, ukazanie możliwości przekwalifikowania.
4 grupy – 12 osób – 10 godzin
Moja firma moją przyszłością
prowadzone przez . p.Grażynę Węgrzyńską i p. Dariusza Jabłońskiego
Celem zajęć jest zapoznanie uczestników procedurą samozatrudnienia jako jednym ze sposobów na aktywizację zawodową. Uczestnik zostanie również zaznajomiony z podstawami prowadzenia systemu finansowo- księgowego małej firmy.
4 grupy –12- osób - 20 godzin
Nowoczesne techniki strzyżenia i koloryzacji
prowadzone przez p. Jolantę Rygiel
Program warsztatów pozwala na poznanie nowoczesnych technik strzyżenia i koloryzacji włosów. Uczestnicy warsztatów będą mogli nabyć praktyczne umiejętności związane farbami trwałymi, półtrwałymi i koloryzacją awangardową oraz znajomości technik pielęgnacji i strzyżenia włosów.
4 grupy 6 –osób – 20 godzin
Stylizacja paznokci
prowadzone przez p. Jolantę Rygiel
Program warsztatów jest skierowany do osób, które chcą pogłębić swoją dotychczasową wiedzę związaną z manicure i stylizacją paznokci. Warsztaty obejmują naukę zabiegów pielęgnacji przedłużania paznokci metodą żelową, obróbkę tipsów oraz zdobnictwo paznokci z wykorzystaniem różnych ozdób i preparatów.
3 grupy 5 –osób – 15 godzin
Wizaż i pielęgnacja twarzy
prowadzone przez p. Aleksandrę Zoszak Piecuch
Program warsztatów jest skierowany do osób, które chcą pogłębić swoją dotychczasową wiedzę związaną z pielęgnacją oczu i twarzy oraz z wizażem. Warsztaty obejmują zajęcia z zakresu: teorii wizażu, analizy kolorystycznej, podstaw makijażu dziennego, ślubnego i wieczorowego, zabiegów służących pielęgnacji i upiększaniu okolic oczu, pielęgnacji twarzy, szyi i dekoltu, diagnostyki kosmetycznej, masażu.
2 grupy –10 –osób – 15 godzin
Catering -
obejmujące szkolenie z zakresu dekoracji stołu, obsługi kelnerskiej, prowadzenia firmy cateringowej barystyki, szkolenie gastronomiczne. – prowadzone przez p. Sabinę Dziubę i p. Beatę Dydek
Program warsztatów jest skierowany zarówno do osób , które dopiero rozpoczęły zdobywanie wiedzy o tajnikach gastronomii ale również do osób, które chcącą pogłębić swoja dotychczasową wiedzę o kulinarnych ciekawostkach, nowościach, technikach. Uczestnicy warsztatów poszerzą własny warsztat wiedzy i umiejętności o: elementy technologii gastronomicznej, oryginalne sposoby przygotowywania, podawania potraw oraz organizacji i prowadzenia firmy cateringowej. Będą mogli równocześnie rozwijać swoje zainteresowania, zdolności manualne, estetyczne i nabywać umiejętności praktyczne.
1 grupa -15 osób – 120 godzin
Język angielski zawodowy
prowadzone przez p. Alinę Dulębę,
p. Anetę. Zaleską i p. Marcina Kipera
Celem warsztatów języka angielskiego zawodowego jest osiągnięcie przez uczestników wiedzy i umiejętności niezbędnych do posługiwania się językiem angielskim w życiu zawodowym. Program adresowany jest do uczniów kształcących się w zawodach: technik usług fryzjerskich, fryzjer, technik technologii żywności, technik organizacji usług gastronomicznych.
3 grupy -12-osób – 30 godzin
Zgłoszenia przyjmowane są w biurze projektu w Zespole Szkól nr 5 im. Ignacego Łukasiewicza w Sanoku, ul. Jagiellońska 22
Osoby zainteresowane udziałem w zajęciach proszone są o zgłoszenie się
do koordynatora projektu – p. Elżbiety Kokoszki lub do specjalisty od spraw promocji, monitoringu i ewaluacji –p. Katarzyny Michalak.