nauka w 5 letnim technikum kończy się egzaminem z kwalifikacji zawodowych oraz maturą,
nauka odbywa się w systemie modułowym co polega na zdobywaniu umiejętności poprzez wykonywanie ćwiczeń praktycznych podczas zajęć teoretycznych,
przedmioty w zakresie rozszerzonym: biologia, język angielski.
KWALIFIKACJE ZAWODOWE:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Kursy i szkolenia z zakresu carvingu, baristyki, dietetyki.
NABYTE UMIEJĘTNOŚCI:
sporządzania i potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
prawidłowej obsługi konsumenta,
prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
projektowania i aranżacji wnętrza sali konsumpcyjnej,
układania menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe,
organizowania kompleksowej obsługi przyjęć w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering
prawidłowego planowania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia,
stosowania nowoczesnych technik i metod kulinarnych w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia,
posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami,
stosowania dostępnego oprogramowanie w pracy kelnera.
PERSPEKTYWY ABSOLWENTA SZKOŁY:
podjęcie dalszej nauki na uczelniach wyższych lub szkołach policealnych,
podjęcie pracy jako kucharz lub szef kuchni w różnego rodzaju zakładach gastronomicznych: restauracje, hotele, puby, bary, kawiarnie i pensjonaty a także na promach, statkach i innych środkach transportu,
prowadzenie własnej działalność gospodarczej w zakresie gastronomii i obsługi konsumenta,
podjęcie pracy jako specjalista do spraw żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych,
podjęcie pracy jako manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, doradca w zakresie prawidłowego żywienia i dietetyki.